Automatizacija proizvodnje

Francuz Joseph-Marie Jacquard (Žozef-Mari Žakar) (1752-1834) rođen je 1752. godine u Lionu u Francuskoj. Njegov otac je bio tkač i ostavio mu je u nasledstvo dva tkačka razboja sa kojima je započeo sopstveni posao. U poslu nije bio uspešan, navodno zato što je već 1790. počeo da radio na usavršavanju tkačkih razboja. Njegov posao je propao, a Žakar je jedno vreme prestao da radi na svom razboju jer je učestvovao u Francuskoj revoluciji.
Žakar je 1801. godine predstavio svoj razboj na industrijskoj izložbi u Parizu. Ovaj razboj su kasnije uništili tkači svilenih tkanina bojeći se da će zbog njega izgubiti posao. Ipak, razboj je vrlo brzo prihvaćen i već 1806. godine samo u Francuskoj je bilo 11000 ovakvih razboja, a Žakar je dobijao naknadu za svaki od njih.
Žakarov tkački razboj je koristio bušene kartice za kontrolu operacija. Igle su upadale u rupe na kartici, a različite kombinacije ubučenja kreirale su različite šare i dezene istkanog materijala. Time je kvalitet i dizajn tkanina dramatično poboljšan.
Bušene kartice su se u narednom periodu intenzivno koristile za automatizaciju različitih postupaka, a koristili su ih i prvi računari. U XIX veku se neka vrsta bušene kartice koristila u raznima vrstama muzičkih kutija.

U Vikipediji


Dokument:
URL:
Autor: Cvetana Krstev
Poslednja izmena: