Новине Српске Патријаршије
Београд, Краља Петра I бр. 5

 

ЈЕДАН ЈЕ БОГ

У организацији Међурелигијског центра (основаног априла 2000. са седиштем у Београду), а под покровитељством Његовог Преосвештенства епископа шабачко-ваљевског Лаврентија, у српском православном манастиру Светог Николе - Соко, код Љубовије, од 6. до 8. августа о.г. први пут након оснивања овог Центра, сусрели су се представници цркава и религија са простора Југославије. Скупу су присуствовали представници Српске православне цркве, Исламске заједнице, Јеврејске општине, Римокатоличке, Баптистичке, Адвентистичке и Христове цркве, као и Еванђеоског савеза Србије.

За основу разговора, који су пожељни управо на овим просторима, послужили су у целости реферати седморице предавача који су са свог аспекта обрадили тему "Бог је један". Реферате су поднели отац Лоранд Килбертус, жупник цркве св. Петра у Београду; проф. др Александар Бирвиш, продекан Баптистичког факултета у Новом Саду; Мелвуд ефендија Дудић, директор Медресе у Новом Пазару; проф. др Радиша Антић, декан Адвентистичког теолошког факултета у Београду; отац Јакоб Пфајфер, жупник у Оxацима и Апатину; протођакон Радомир Ракић, уредник "Православља"; др Франц Перко, надбискуп београдски.

У раду семинара је учествовало тридесетак лица, међу којима и студенти теологије. Показало се да су овакви разговори веома конструктивни, посебно у данашњим приликама, па је оправдана жеља учесника да се овакви сусрети што чешће одржавају и укључују што више људи добре воље ради успостављена изгубљеног поверења и неговања међусобне љубави, који су нарушени недавним историјским збивањима на просторима бивше Југославије.

Молимо се нашем заједничком Творцу да нас подржи на овом заједничком путу сарадње и превазилажењу предрасуда које су нас до сада често удаљавале.

 

Copyright 1998-2000 © Pravoslavlje, All Rights Reserved.
Web Design and Maintenance by Marin Conic